úterý 18. září 2018

Model Michaela Jacksona

Král popu byl výjimečný. Narodil se jako černoch, ale i když byl talentovaný a úspěšný, s vlastní barvou kůže se nesmířil. A protože byl nesmírně bohatý a hodně cáklý, vzepřel se, podstoupil řadu frankensteinovských operací, aby ze sebe udělal něco jako bělocha. Ano, Michael byl výjimečný, tak to udělal. Ale všichni černoši na světě se na bělochy přeoperovat nemohou, to prostě nejde. Chápete, kam mířím? Tak popojedem...
Narodit se jako černoch v Africe asi není výhra v loterii. Ale prostě je to tak, stalo se. Zařídil to osud, náhoda, prozřetelnost...? Zůstaňme u prostého „je to tak“. Já se taky nenarodil jako George Clooney nebo Jeff Bezos v Americe, ale jako syn zámečníka a prodavačky na vesnici ve Slezsku. No a? Je to tak. A proto není možné, aby se všichni černoši v Africe proti tomu vzepřeli (model MJ) a rozhodli se, že ze všech budou Evropané. To prostě nejde. Když se ve velkém naruší systém, říkejme mu třeba „systém olympijských kruhů“ (jsem zvědav, kdy dobroserští sluníčkáři označovaní černé Afriky, žluté Asie nebo rudé Ameriky napadnou)... zkrátka když se ve velkém naruší staletí, tisíciletí fungující systém, tak se zhroutí. Na jedné i na druhé straně, tedy v Evropě i v Africe.
Další příkladem, na který »model MJ« pasuje, se také týká migrace. Ovšem takové, kterou zatím nikdo moc neřeší a nikdo si ji nedává do volebních programů. Přesto mě osobně sejří fest. Jde o migraci měšťáků do vesnic. V dnešní době skoro každý, ať už na to ve strožoku má, nebo se zadluží do pátého kolene, chce bydlet ve vlastním baráku a ideálně na vsi. To ale, sakra, taky nejde. Prostě někdo se narodí na vesnici, někdo ve městě, je to tak. Když se všichni nahrnou z měst do vísek a zabetonují ornou půdu, louky, remízky, dramaticky to nabourá ekosystém, nemluvě o stoupající energetické náročnosti (klimatizovaná vila s bazénem versus byt v obytném baráku), navýšení dopravy a celé hromadě dalších negativních jevů. A co bude s městy po takovém exodu? Zůstanou z nich opuštěná města duchů?
Lidi, vážně, nedělejme v systému bordel. Každý Michaelem Jacksonem být nemůže.

Žádné komentáře:

Okomentovat