středa 27. října 2021

Odpírač jablek

 V éteru i diskusích se poslední dobou rozmohlo nové slovo - odpírač či odmítač (vakcinace). Tento pejorativní novotvar je samozřejmě scestný, záhy vysvětlím, a jeho jediným účelem je (opět v poslední době populární) nálepkování a stigmatizace.
Proč je termín „odmítač vakcinace“ idiotský a nesmyslný? Protože když je něco dobrovolné, nelze to „odmítat“. Je-li cokoli dobrovolné, funguje princip nabídky a poptávky. Když na mě na tržnici zelinář huláká „Pane, vyzkoušejte naše jablíčka, jsou zdravá, plná vitamínů!“ a já odvětím „Děkuji, ale ne.“, znamená to, že jsem „odpíračem jablek“? Kdeže, jen prostě nemám zájem.
A pokud jde o vakcinaci, my ji neodmítáme. My proti ní nebojujeme, nevyhazujeme do povětří sklady farma firem, nevyrážíme doktorům injekce z rukou. Jen - protože máme možnost volby - říkáme, že nemáme zájem. Tečka!


 

3 komentáře:

  1. Hola, pěkně napsané, za mě souhlas s myšlenkou zbytečného nálepkování (která by měla platit obecně), ALE pokud bychom "slovičkařili", tak jistě nejsi "odpírač jablek", ale určitě jsi "odmítač jablek" :-) ....wiki - odmítnout = vyslovit nesouhlas s přijetím nabízeného objektu do svého vlastnictví.

    OdpovědětVymazat
  2. Že odmítnu konkrétní druh jablka, ještě neznamená, že odmítám jablka jako taková. Prostě si jen vybírám. Odmítnutí jednorázového aktu přeci neznamená jeho plošné paušalizování 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 😎 ty to bereš zase moc vážně a vztahovačně .... hrajeme si jen se slovíčky, takže pokud Pavel napíše "A pokud jde o vakcinaci, my ji neodmítáme...říkáme, že nemáme zájem" = dle definice "odmítnout" pak toto spojení nedává smysl 😊 .

      Vymazat