pátek 1. února 2019

Transka za pultem

Ať otevřu jakékoli noviny, jakýkoli portál, ze všech stran se na mě valí promo k seriálu MOST! Rozhovory s tvůrci, články o rekordní sledovanosti, prostě všude a dycky MOST! Ten hype mě zprvu trochu mátl, jiné pořady takovou propagaci nemají. Na seriál jsem se sám těšil, neb dílka tandemu Kolečko-Prušinovský mám fakt rád. Ale výsledkem jsem byl jaksi zklamán. Přetažená stopáž dílů, scény se vlečou jak sopel a na opravdu dobrý fór si divák musí počkat deset minut. Tak proč ten humbuk kolem? Až při sledování čtvrtého dílu do sebe všechny dílky skládačky zapadly a mi svitlo. No jistě! Vždyť je to vlastně ideologická agitka, Žena za pultem a Plechová kavalérie 21. století! Zatímco ty oslavovaly socialistický maloobchod a uvědomělé družstevníky, MOST! nahlíží optikou dnešních levičáckých soudruhů na palčivé otázky současnosti. S laskavým nadhledem ukazuje, že buzny, transky, třetí, čtvrté, páté pohlaví jsou také lidé, že si zaslouží lásku a že mohou být pro heteráče dokonce tak žádoucí, že vzruší i impotenta. MOST! smířlivě řeší i cikánskou otázku a tvůrci šoupnou snědému Frantovi do postele krásnou bloncku, aby zpopularizovali i Kalergiho plán míšení ras. Odfajfknuto, tak a teď tu máme vzdělání. Tonda z nešťastné lásky nejprve spadne do spárů skinheadů, což je samozřejmě špatně, že, soudruzi? Takže ho pošleme na školu doplnit si vzdělání a možná to jednou dotáhne až na Sorosovu Středoevropskou univerzitu... Právě při scéně na gymplu jsem vypnul telku a se seriálem jsem se definitivně rozloučil.
Česká televize je takový stát ve státě, který ale paradoxně jede úplně jinou linii než stát samotný a jeho volené orgány. ČT je hlásnou troubou minorit, levičáckých bojůvek, neomarxistů, vítačů, sluníček, Pirátů a podobných individuí. Tu „svou a jedinou správnou“ pravdu se ČT snaží rvát do diváků, kde se dá. Ze zpravodajství a publicistiky se tendenční názory valí proudem. Dokonce proběhly pokusy hustit multikulti ideologii do mrňat na dětském Déčku. Ale furt je to málo, ty pořady mají prachbídnou sledovanost. A pak nějakého levičáckého šibala v ČT napadlo - pojďme oslovit široké vrstvy. Na soudružskou zakázku už dělat Dietl, tak proč by se do toho nepustil Kolečko s Průšou. Dyk škvára z koncesionářských poplatků nesmrdí, že? Nu a zrodil se MOST! Zdánlivě nekorektní, aby přilákal masy, ve skutečnosti korektní až na půdu. Všude propagovaný, vychvalovaný, adorovaný...
Nechci předjímat, ale nevylučuji, že v dalších dílech Luďan a jeho parta nějak legračně poplive Zemana, Putina nebo Trumpa, že alkoholem zdeptaný farář najde spásu v islámu nebo že Čočkinovi odoperuje slepé střevo prvotřídní chirurg z Blízkého východu či Afriky. Možná k tomu dojde, možná ne. Ale já už u toho jako divák nebudu.


Žádné komentáře:

Okomentovat