sobota 9. listopadu 2019

Temný osud Hollywoodu

(Rozbor filmu Terminátor: Temný osud. Obsahuje prozrazení zápletky.)
Zapomeňte na Johna Connora, budoucnost lidstva zachrání mladá hispánka. Tak nám uvědomělí soudruzi v Hollywoodu zmršili další filmovou klasiku. Vytáhli až z paty zelený chrchel a plivli po prvních dvou kultovních Terminátorech. V duchu nové doby propagují multikulti, uprchlictví, feminismus i otázku neujasněného pohlaví. Sorry, ale upravená vojanda z budoucnosti vypadá jako testosteronem nabušené východoněmecké atletky v 70. letech. V tomto textu ale nechci rozebírat neomarxistickou agitku. Chci rozebrat scénář, které je dementní a děravý jako cedník. Pro ty, kteří film ještě neviděli, následující text je plný spoilerů.
* Hned v úvodu je (kompletně počítačová, a přitom živě působící) scéna, ve které terminátor T-800 (Schwarzenegger) zabije mladého Johna Connora (krátce po událostech filmu Terminátor 2, dále jen T2). Je řečeno, že zabijákem je jeden z mnoha terminátorů, které z budoucnosti do minulosti vyslal Skynet (umělá inteligence) ještě předtím, než byl zničen. OK, jenže tady je první logická chyba. Model T-800 byl Skynetem naprogramován k zabití Sarah Connor v době, kdy John ještě nebyl na světě (film T1). Až o několik let později Skynet zabitím syna Johna pověřil jiný, nový model terminátora, T-1000 (Robert Patrick, film T2). V té době už byl model T-800 zastaralý, odboj v budoucnosti jednoho z nich chytil, přeprogramoval na hodného a vyslal do minulosti, aby Johna chránil (film T2, hacknutý hodný model T-800 se sebeobětoval v tavicí peci). Pokud tedy měl v tomto filmu Johna zabít nějaký terminátor, musel by to být logicky model T-1000, ne T-800.
* Děj tohoto filmu se odehrává v „nové budoucnosti“, kterou nastolil právě film T2. Tedy v době, kdy Sarah Connor společně s hodným T-800 zničili Skynet. Skynet už neexistuje, a to v žádné časové rovině. V nové časové lince ale vznikla jiná umělá inteligence Legion, která ovšem dělá stejné prasárny jako Skynet. Sarah to komentuje slovy „Zmrdi si nedají pokoj“. Fajn, v tomto filmu je řečeno, že Sarah po smrti Johna zatrpkla a život jí naplňuje lovení terminátorů. Ti jsou z budoucnosti do minulosti vysíláni stále. Sarah dostává tajemné SMS s přesným určením místa a času, kde bude další terminátor „v kouli“ přenesen časem. Sarah na tom místě počká a onoho terminátora zlikviduje. O tomto lovení se ve filmu jen mluví, neuvidíme to, ale opět to nedává smysl. Jsme v nové časové lince po zničení Skynetu, a tudíž už v budoucnosti modely T-800 ani T-1000 neexistují. Nová umělá inteligence Legion vyrábí úplně jiné modely terminátorů. V tomto filmu Rev-9. Je opakovaně řečeno, že tyto modely jsou prakticky nezničitelné. Nakonec se jeden model sice zlikvidovat podaří, ale celé partě hrdinů, ve které působí i starý T-800, to dá opravdu hodně práce a dva z party se přitom musí obětovat. A teď zpět k Sarah. Pokud se v posledních letech „baví tím“, že likviduje terminátory, pak to musí být modely řady Rev. A kdyby se takovému tato důchodkyně postavila tváří v tvář sama, namazal by si ji na chleba za dvě vteřiny.
* Ty SMS se souřadnicemi příchodu terminátorů hrají roli ve scéně na dálnici, kam Sarah přijde hispánce a mužatce Grace na pomoc. Grace se Sarah později ptá, jak věděla, kam má přijet pomoct, a Sarah to vysvětluje právě těmi SMS. Tyto zprávy posílá zestárlý model T-800 (Arnold), který splnil svůj úkol - zabil Johna, a pak už neměl nic na práci. Tak na Zemi zůstal, začal se živit jako dekoratér pokojů a časem se v něm hnulo svědomí (terminátoři mají svědomí, wow) a začal Sarah posílat zprávy s označením „Pro Johna“. Tento T-800 totiž s předstihem cítí, že dojde k narušení časoprostoru a ví, kde a kdy je přenesen časem nějaký terminátor (ty pak Sarah loví, jak bylo řečeno). OK, takže zpět ke scéně na dálnici, kde se zestárlá Sarah poprvé ve filmu objeví. Odkazuje se na SMS, ale tady je další chyba. V tomto filmu jsou časem přeneseny dva subjekty - Grace, která se v kouli objeví na kovovém mostu, a Rev-9, který se v kouli objeví ve dvoře činžovního domu. Na dálnici, kde se ozbrojená Sarah zjeví, se nikdo časem nepřemístil. Tam se ostatní účastníci dostali po předchozích eskapádách, bitkách a mnohakilometrové jízdě. Logicky by se tedy Sarah, lovkyně terminátorů, měla objevit u koulí, tedy na mostě nebo ve dvoře, ale ne na dálnici.

Na filmu pracovaly stovky lidí a překvapuje mě, že se nikdo nepozastavil nad logickými a jinými dírami. Pokud vznikne nějaké špatné filmové pokračování, praktikuju metodu „vytěsňování“. Prostě si vsugeruju, že takové dílo vůbec neexistuje. A tak pro mě filmy jako Krotitelé duchů nebo Nebezpečná rychlost mají jen jeden díl. A s tímto terminátořím počinem to bude stejně. Budu se tvářit jakoby nevznikl.


Žádné komentáře:

Okomentovat