čtvrtek 26. března 2020

Jsi Čech, tak si toho važ!

Můžu mít k osobě Andreje Babiše stovky výhrad (a mám). Ale protože jsme ve válce (s mikroskopickým nepřítelem), máme obrovské štěstí, že nám šéfuje byznysmen s ostrými lokty, který řídí stát nekompromisně jako firmu. Neumím si představit, jak by to dopadlo, kdyby tomu velel nějaký profesůrek, který sice umí plamenně hovořit u pultíku, ale doma spálí vodu na čaj, ztratí se mezi regály v marketu a v praktickém životě je nepoužitelný. Vlastně si to umím představit, stačí se podívat na západ od našich hranic, jak situaci (ne)zvládají tamní politické karikatury.
Štve mě, že teď chodíme (vlastně nechodíme) městy duchů, která vypadají jako po zombie apokalypse? Že se bojíme o své zdraví a životy, nemůžeme do kina, na fotbal, do krámů (s malými výjimkami), do hospody? Že dýcháme přes masky jako Darth Vader? Jasně že štve, ovšem je to nezbytné. Ale vidím v tom všem i pozitiva. Tím nemyslím „pozitiva“ toho německého kripla, který v tamní veřejnoprávní telce (jejíž vedení je podobně zdegenerované jako naše) oslavuje vychcípání penzistů. Mám na mysli jiná pozitiva...
Evropa (když pominu drsnou jugoslávskou bratrovražednou řež) žije 75 let v míru. A když si člověk tak dlouho rochní v klídku a blahobytu, začne mu z toho šibat a vymýšlí dekadentní zhůvěřilosti. X různých pohlaví, hysterický feminismus, novořeč (newspeak, cenzurovaný jazyk, viz kniha George Orwella 1984), požadavky menšin nadřazené zájmům většiny atd. Lidstvo začalo degenerovat a už prostě potřebovalo nějakou facku. Tajně proto doufám, že se díky pandemii lidé vrátí aspoň trochu do reality a budou místo bejkárem řešit životně důležité, normální věci.
Ať už se mrcha SARS-CoV-2 vyvinula na hřbetu netopýra, nebo ji vykutil někdo v laboratoři, ještě jeden kladný bodík by si mohla připsat. Eurohujeři sice říkají, že hranice států jsou jen čáry na mapách, já ale tvrdím pravý opak. Hranice mají odnepaměti svůj význam a zastávám názor, že je vhodné je střežit. Alespoň tím, že bude na ofi přechodech někdo stát a kontrolovat. Ne buzerovat a šikanovat jako před 40 50 lety. Prostě ověřovat, kdo kam camrá a proč. Že jsme si z Evropy udělali průchoďák, je cestou do pekel.
Novodobí liberálové se snažili udělat z vlastenectví téměř zločin. Proto mám naději, že potvora korona přispěje k renesanci patriotismu, k hrdosti na vlastní národ, odkazy předků a k obnově funkce samostatných států. A že si nebudeme moct rok dva máčet hemeroidy ve slané vodě? No bože. Česko je krásné a lze tady desítky let strávit na dovčách a odhalovat parádní zákoutí naší domoviny.
Na závěr si proto vypůjčím úryvek z jedné písně Orlíku. Byl to sice band mírně kontroverzní, za tímto veršem si ale stojím: Jsi Čech, Čech, Čech, tak si toho važ!

Žádné komentáře:

Okomentovat