čtvrtek 5. ledna 2017

Totalita 2.0 (upgrade)



Před měsícem mě nasejřila Poslanecká sněmovna schválením protikuřáckého zákona. Ten jde nyní do Senátu, tak se k tématu vrátím. Všechny argumenty protikuřáckých inkvizitorů totiž mají větší trhliny než černobylský reaktor. Tak si je hezky rozebereme.
V zahulených hospodách trpí nekuřáci, kteří dostávají z pasivního kouření kašlík a domů chodí jako vyuzené tresky.
Na to se dá říci jediné: Když jim to vadí, tak ať do kuřáckých doupat nelezou! Já třeba v životě nebyl v gay baru. Není to lokál mé letoře blízký. Ani jsem nebyl v michelinské snobárně, kde dostanete maso velikosti poštovní známky, tři kuličky hrášku a zbytek talíře vám pocintají barevnými klikyháky. Není to lokál mé letoře blízký. Ale i tyto podniky svou klientelu mají. Proto existují bary a restaurace mnoha druhů a stylů, aby si v nich každý našel to své.
Kouření je nemoc, poškozuje zdraví.
Kdo z úst vypustí blbost o „nemoci“, je sám chorý - mentálně. To komentovat nehodlám. O tom, že čvaňhák poškozuje zdraví, už by se polemizovat dalo. Ne všechny studie a výzkumy jsou jednoznačné a existují i diagnózy, které kouření naopak eliminuje. Ale OK, protentokrát přistoupím na argument, že kouření zdraví poškozuje. Jenže sorry, pánové a dámy, je to mé zdraví a má volba. Pokud je člověk svéprávný, o svém životě a zdraví rozhoduje sám. Třeba i tím, jestli si dá bůček nebo otruby, jestli si půjde zacvičit nebo proleží odpoledne na gauči, jestli si při práci s rozbrušovačkou vezme ochranné pomůcky nebo jestli bude ocelovou traverzu v desetimetrové výšce řezat v cuklích a trenclích.
Léčba následků kuřáckých neduhů stojí stát nemalé peníze.
Hmm, já třeba nesportuju, jsem na to levej. Na druhou stranu jsem nikdy neměl přetržené vazy a dosud mi v těle nerupla jediná kůstka. Jak já přijdu k tomu, že si někdo při sportu zpřeráží v lepším případě haksny, v horším páteř a skončí na kriplkáře? Tohle léčení peníze nestojí? Zakážeme kvůli tomu sportování? Á prospos, jedním ze sloganů na krabičkách (a argumentem protikuřácké mafie) je, že kuřáci umírají předčasně. V tom případě jupí! Co se vynaloží na jejich léčbu, to se ušetří na výplatě penzí a dalších starobních dávek. A nula od nuly pojde. To, jen tak pro zajímavost, pronesl už sir Humphrey před 30 lety v seriálu Jistě, pane ministře.
Zákaz kouření v restauracích už zavedly další evropské státy.
Víte, co se říká dětem: Když skočí Tonda od sousedů z okna, skočíš taky?

Závěr: V kultovním, 33 let starém seriálu Návštěvníci se hovoří o tom, že v roce 2484 je pivo zakázané, ale někteří lidé si jej tajně vaří podomácku. Tehdy to bylo myšleno jako velká nadsázka. Jestli se ale podvolíme všem totalitou zavánějícím příkazům a nařízením, může se tato seriálová fikce stát skutečností. A ne až v roce 2484, už za pár let.

Původní text z 9. 12. 2016
Pokud se pro období před listopadem vžilo označení „totalita“, pak lze současnost směle nazývat „totalitou 2.0“. V éře soudruhů sice platila řada bizarních nařízení, ale nikdo vám nediktoval, co smíte a nesmíte jíst, pít, kouřit. To dnešní mocipáni to s námi myslí tak „dobře“, že nám naordinují celý životní styl. Patrně to souvisí se stále posunovanou hranicí odchodu do penze, protože jen zdravý a silný jedinec si v osmdesáti oblékne fáračky a vyrazí rubat uhlí. Aby se toho dožil, je třeba začít už v dětství. A tak se zrodila pamlsková vyhláška. Když si dnes chce dát Pepíček ve škole ke svačině housku s vysočinou, má smůlu. Musí místo toho chroupat mrkev s cizrnou. A nyní došlo i na Pepíčkovy rodiče. Chtějí-li si po práci odfrknout a skočit do místní hospůdky, i tady strana a vláda myslí na jejich zdraví. Žádná rauchpauza, na to zapomeňte. Můžete si celý večer srkat jedno, maximálně dvě piva, pokud se vám z nich nezačne motat šiška a nezačnete vést nekorektní disputace, třeba že mouchy kálely na obraz Mohameda. V takovém případě může hostinský pojmout podezření, že jste podnapilí, zavolá četníky a vyvedou vás z lokálu.
A copak si na nás asi mocipáni vymyslí příště? Předpokládám, že vydají befel, jak často smíme kopulovat a k tomu vyhotoví i přesný manuál povolených poloh.

Žádné komentáře:

Okomentovat