pondělí 7. listopadu 2016

Jsem z toho lama

Po ránu jsem si vždy rád přečetl noviny. Elektronické, pochopitelně, šetřím naše lesy a nejsem fosil. Pěkně u kávičky, a je-li možno, u cigárka. Ale poslední dobou tam není co číst. Ono není divu, když většinu médií vlastní Bodrý Amiš a všechny nám, jako v éře Rudého práva, servírují to samé. Hitem posledních dnů jsou dalajláma, Brady, Zemanova kolaborace s Čínou a pravdoláskařské celebrity exhibující v loutkové show a podepisující Chartu II. Vezmu to popořadě.
Dalajláma, tedy duchovní vůdce (býval i politický, ale toho se sám vzdal). Duchovní vůdce je v mém (laickém) pojetí týpek, který jezdí po světě (protože žije v exilu) a trousí moudra. Nic víc, nic míň. Je to v podstatě takový Bono Vox z U2, který díky své popularitě rovněž trousí rozumy stran ekologie. Ale Bono aspoň umí zpívat, takže bych si s ním, pokud by byla příležitost, selfie udělal. Tändzin Gjamccho, tedy současný dalajláma, je jistě moudrý muž. Ale je to vlastně jen glosátor, žádnou reálnou moc ani schopnosti nemá. Rozumbrady, kteří sypou z rukávu citáty a poselství ukryté v jinotajích, potkám na každém rohu. Tak proč si s ním dělat selfie. Vždyť ani zpívat neumí.
Jiří Brady. Tohoto pána jsem před pár dny (jako 99 % Čechů) vůbec neznal. Mohl bych tedy použít citaci Jiřího Krampola (z rozhovoru v Parlamentních listech) a říct, že je mi u prdele. Ale neudělám to. Pana Bradyho je mi spíše líto. Stejně jako šmejdi dokáží obalamutit stařečky a vnutit jim předražené hrnce, i tento pán se stal loutkou v rukou jiných, větších šmejdů, kteří ho zneužili ve svůj prospěch.
Zeman a Čína. V rektálním alpinismu jsme my, Češi, přeborníky. Škoda že tato disciplína není na olympiádě, vozili bychom zlaté medaile po kilech. A jsme v tom tak dobří, že když už lezeme někomu do zadku, dobře víme, kdy to udělat a proč. Jsme v tom prostě mistry. A že tak nyní činí sám prezident. Inu, asi dobře četl proroctví Sibyly.
Pravdoláskařské celebrity. To je profesní deformace. Já když jdu kolem bilboardu, taky koukám, jestli tam není hrubka. A herci zkrátka hrají i mimo jeviště. A skupinka, která se angažuje nyní, to jsou pořád ty stejné tváře (původně jsem chtěl napsat ksichty). Na závěr použiji citaci jednoho vtipného komentátora z nejmenovaného diskusního fóra: „Ona tam nebyla Dusilová? Píšu si áčko.“

Žádné komentáře:

Okomentovat