středa 23. listopadu 2016

Konec ropáků ve Slezsku?



Co mě sejří? Síra. A taky oxid dusičitý, uhelnatý, prachové částice, zkrátka zasviněné ovzduší. Na podzim, ve smogovém kvartále, si v naší vísce podávají ruce televizní štáby. Máme prý ve vzduchu největší sajrajt z celého Česka. Okolní vesnice a města jsou na tom nemlich stejně, ale hydrometeorologové jim tam neprdli měřicí stanice, takže televizáci jezdí referovat o nás.
Vědci zjistili, že už zapracovala evoluce a přidala nám jakýsi ropácký gen. Když si lehneme k výfuku trabanta a dáme si pár šluků, je nám prima, zatímco na vejletě do Beskyd či Jeseníků nám chce pajšl vyskočit z hrudníku. Ale i tak s námi zbytek republiky soucítí. Například nějaký úředník z Prahy, patrně přiotrávený exhalacemi z magistrály, přišel s tím, že nově musí mít všichni domkaři glejt o revizi kotlů na tuhá paliva. Premiérově do konce roku a štempl se musí co dva roky obnovovat. Prý je to v zájmu životního prostředí. Osobně si myslím, že je to jen další desátek, který musí lidé platit, protože revize není grátis, ale budiž. Protentokrát budu dělat, že věřím té verzi o ekologii. Zaplatím si tedy revizi, nebo ještě jinak... vyřídím si kotlíkovou dotaci a pořídím si nějaký super hyper eko kotlík. Jasně, asi budu musel kvůli žádosti kempovat ve frontě před hejtmanstvím, jako fanoušci Star Treku před premiérou nového filmu, a něco vycáluju z vlastní kapsy, neb stát neproplácí vše, ale budu ekologicky smýšlejícím domkařem. A soused to udělá také. A pak další a další, celá dědina. Ze všech komínů ve vsi se budou linout eko čmoudíky jako prdy batolete. Zmizí pak náš ropacký gen? Stěží. Vedle našich vísek totiž stojí jedna fabrika vedle druhé. Skoro všechny sice podepsaly ekologické memorandum... prostě nepostižitelný cár papíru, že se budou chovat ohleduplně k životnímu prostředí, bla, bla, bla..., ale realita je trochu jiná. Za denního světla, pravda, komíny jen tak zlehka odfukují jako vodník z dýmky u rybníka. Ale jakmile se sešeří, hoši otevřou stavidla a už to jede. A to není vše. Žijeme v příhraničí, osobně koukám polským sousedům do špajzu, a u nich mají eko normy drobátko vágnější. Laicky řečeno na čistý vzduch z vysoka kálí. Takže když si Juzek za Olzou zřídí doma krematorium, nikdo mu neřekne ani popel. Tedy krom pozůstalých, až si přijdou pro urnu. U našich severních sousedů lze zkrátka narvat do kotlů prakticky cokoli a nikdo s tím nemá problém.
Paradoxní je, že jsou oba státy v té evropské partě. A zatímco ouřadové v Bruselu řeší, co je a není rumem nebo pomazánkovým máslem, jako kdyby se někdo jedním či druhým otrávil, na to, čím se Evropan otrávit může, hážou bobek. Takže já si po všech úředních martýriích, vynaložených nákladech a pořízení super hyper eko kotlíku stejně nebudu moct pověsit na prádelní šňůru vyprané prostěradlo, protože bych z něj za pár hodin sundával khaki celtu.

Žádné komentáře:

Okomentovat