pondělí 5. prosince 2016

Hlasující vyřkli ortel



Další hejno slavíků vylétlo z hnízda a způsobilo větší humbuk než invaze špačků na třešních. Ač mám muziku rád, na vyhlašování podobných anket se nedívám. Jednak mají einkesselbuntesovský ráz a ke všemu se tam řeší všechno možné, jen ne muzika. Na minulé andělíčkářské akci exhibovala pražská ČKD (Čmoudomilci Koller & Dusilová), tentokrát zase jiná Band(g)a. Nyní se aktivisté mohli pominout z toho, že si stříbrné pěvce odnesl hned ve dvou kategoriích nemainstreamový Ortel, jehož texty jsou údajně rasistické, xenofobní, muslimofobní a kdoví co ještě.
Tak zaprvé, v našem trestním zákoně je paragraf (§ 403) Založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. To znamená, že když si z vejletu v Asii přivezete cetku se svastikou, tamním náboženským symbolem, hned vás na letišti čapnou za flígr a vlečou do Bartolomějské k podání vysvětlení. Nebo když při venčení zařvete na tmavého buldočka „K noze, černá tlamo!“, máte na krku malér. Pokud ale vím, v Karlínském divadle žádní tajní se specializací na extremismus nešpiclovali a členy kapely s klepety na rukou neodvlekli. Jejich produkce je tedy legální.
Zadruhé, kdo první vyskočil jako čertík z krabičky a cítil se pobouřen? Osoba, která do písmene naplnila rčení „zloděj křičí chyťte zloděje“. Texty tohoto snědého rádoby muzikanta jsou totiž tak vulgární, urážlivé a veskrze nechutné, že by měl figurovat v seznamu registrovaných deviantů.
Zatřetí, neslyšel jsem jediný song Ortelu, ale četl jsem jejich texty. A musím uznat, že na rozdíl od ostatních kapel, které se spokojí se slaboduchými rýmovačkami „Láska, k srdci páska“, tahle plzeňská parta alespoň vyjadřuje nějaký názor. A co sluníčkáře žere ze všeho nejvíce, názor, se kterým se ztotožňuje drtivá většina spořádaných občanů. Takže v této uměle nafouklé kauze nejde ani tak o to, že na Ortel pogují holé lebky. Ale že se těší obrovské popularitě, tedy naprosto opačné než jakou má skvadra s dřevěným kolem ve znaku. Ta je oblíbená asi jako vepřo knedlo ve vegetariánské kantýně.
Celý slavičí humbuk má proto ryze anarchistické rysy. Skupina jednotlivců se odmítá smířit s volbou většiny, volbou lidu. Je to podobné jako když 28. října napochodovala jistá horda na Staromák. Jedinci nesli podobiznu Zemana a nápisem „Ten Pit-Chus“ [čti: ten pičus], což vzhledem k oslavám nejvýznamnějšího českého svátku vypovídá leda o tom, že „tím pičusem“ je autor plakátu. Další se oháněli transparenty „Zeman není mým prezidentem“. Omyl, mládenci. Pokud máte v kapse českou občanku, tak vaším prezidentem bude, i kdybyste si pod frňák vytetovali Havlův či Schwarzenbergův knír. Tak totiž funguje demokracie i demokratické soutěže. Vítězí ten, kdo má více hlasů, vítězí rozhodnutí většiny. A proto je i Ortel stříbrným slavíkem, rozhodli o tom hlasující. Dojde-li v civilizované společnosti na duel jakéhokoli druhu, měl by ten pokořený uznat svou porážku a pogratulovat vítězi. Naučte se to také.

Žádné komentáře:

Okomentovat