sobota 25. listopadu 2017

(M)orální zkouška

Kominík mourem, mechanik vazelínou, pekař moukou dvounulkou a holky z E55 ejakulátem. V každé práci se holt člověk něčím ušpiní. Mirek Dušín by třeba nemohl dělat pojišťováka nebo obchodního zástupce, protože v těchto profesích je třeba více či méně lhát. Ale to všechno se ví, a proto si každý volí povolaní podle svého naturelu, míry flexibility a toho, kam až je ochoten snížit morální laťku. Amerika teď objevila Ameriku, když zjistila, že aby si herečka mohla u filmu vrznout, musí si vrznout. No vlastně nemusí, většinou má možnost volby. Když režisér, producent apod. nadhodí „Probereme scénář u mě na pokoji“, je to pouze jiná variace hlášky „Ukážu ti doma sbírku motýlů“. A po ní může následovat několik možných vyústění. Oslovená je inteligentní a odmítne s vědomím, že její roli dostane svolnější kolegyně. Oslovená je inteligentní a přikývne s vědomím, že na pokoji nepůjde pouze o průnik do charakteru její postavy. A za třetí je oslovenou tupá trubka, která odvětí: „Jééééé, to bude bezva“.
Producent Weinstein, jehož kalhoty na půl žerdi kauzu #MeToo odstartovaly, je už od pohledu chlípné prase a nemíním jej nijak obhajovat. Současně ale pohrdavě hledím i na husičky, které chodily na „ústní zkoušku“ do hotelových pokojů dobrovolně. Nebo si snad vážně myslely, že tam budou recitovat? V dnešní záplavě hashtagů „JáTaky“ je třeba dobře rozlišovat, kdy šlo skutečně o zavrženíhodné a odporné znásilnění, kdy o čistý kalkul (dám, dostanu) a kdy o bezelstný kompliment, který si cákle prudérní Američané vykládají jako sexuální harašení. Zkuste za oceánem polichotit ženě a pochválit jí novou halenku a už vás vlečou do cely jako vilného perverzáka.
V šoubyznysu se bezesporu dějí zvrhlé věci. Ale dějí se podle mého i proto, že kde je nabídka, tam je i poptávka. Třeba o modelingu se říká, že jde o formu obchodu s bílým (různě barevným) mladým masem. Všichni to ví, celý svět to ví. A přesto rodiče dál a dál vodí své náctileté barbínky na konkurzy.

Žádné komentáře:

Okomentovat